Quantcast
Channel: Arkeologi och byggnadsvård i Östergötland
Viewing all 250 articles
Browse latest View live

Har Norra Vi kyrka varit rosa?

$
0
0
Då arbetet startat med fasadrenovering av Norra Vi kyrka kommer det fram spännande saker i underliggande puts och murverk.. 

Som rubriken antyder spekuleras det nu i om kyrkan uppförd 1771-1775 möjligen kan ha varit avfärgad i en rosa kulör eller putsad med en rosa puts.

Studerar man underliggande puts på nära håll finns det alltså goda skäl att tro detta. Den rosa kulören är väl framträdande runt om hela kyrkan. När och varför kyrkan varit rosa är i nuläget oklart och medverkande antikvarie har tillsammans med beställare enats om att fortsätta med en vit kulör, likt den befintliga. Ingen rosa kyrka denna gång alltså! Vill man någon gång studera och applicera den rosa putsen igen, finns den bevarad under det nytillkomna och vita färgskiktet från 2020.

När man nu rest byggnadsställningar runt kyrkan kommer man mycket närmare och kan dokumentera 
skador och andra intressanta detaljer som är värt att lyfta fram i projektet och nämna i rapporten.


Igår uppmärksammades en dold ramrunt stentavlan ovanför huvudingången. Ramen var övermålad vid senare renoveringar och ser ut att ha varit svart eller grå. Nu förs alltså en diskussion med dekormålare om ramen ska få synas och lyftas fram igen.

Vid vidare dokumentationsarbete kunde ett flertal inmurade grova stockar identifieras.. Stockarna är instoppade ca 70 cm  i murverket. De har alltså varit dolda under putsen och kommer fram i denna renoveringsdel.


Hålen med stockarna är troligen rester från byggnadsställningar från uppförandet av kyrkan på 1770-talet. De är symmetriskt placerade med minst sex bomrader med två meter mellan varje rad 

Kvarlämnat ställningsvirke utomhus är alltså rätt ovanligt att studera. Vanligtvis är bomhålen fyllda med sten eller dylikt men här är det alltså bevarade i sina hål. 


Det var allt för denna gång!
Återkommer med fler inlägg om antikvariska iakttagelser på kyrkorna.

 /Maria Klint, byggnadsantikvarie


Flera underliggande putsskikt kan identifieras.


Den rosa putsen är tydligt framträdande på sina ställen.


Spår av äldre puts och en underliggande rosa kulör.


Stentavlan i väst, innan åtgärd.


Nu syns den svarta/grå ramen igen.


Vad som händer med ramen, är i nuläget under pågående diskussion.


Spår av byggnadsställningar och ett tydligt runt hål in i murverket.

Dolda byggnadsställningar från 1700-talet

Norra Vi kyrka under pågående arbete.







Vem var Kättil Okristen?

$
0
0
Vem var Kättil Okristen? En bit av hans förmodade kranium finns Kättilstads kyrka. Var det han som gav namnet åt byn och socknen? Många platser har fått sitt namn efter någon som bott där. Ibland är det historiskt kända personer, men oftast är det den okände järnåldersbonden som först bröt mark där eller kanske torparen som fick bygga sin stuga på bondens mark på 1700-talet. I några fall finns historier kring namnets ursprung. Följ med på en resa mellan saga och historia. 
Kyrkbyn Kättilstad ligger norr om sjön Striern, högt uppe på en åsrygg med en fantastisk utsikt mot Hägerstads och Tjärstads kyrkor. Strax norr om kyrkan finns ett gravfält, RAÄ 10 i Kättilstads socken. Den backiga terrängen, de höga träden och gravfältet ger platsen en uråldrig känsla. Första gången Kättilstad omnämns i skrift är i ett dokument daterat 1280 i kætilstadh.
Men vem var den Kättil som gav namn åt platsen? Det finns två olika historier. I den ena är han en jätte som byggde Kättilstads kyrka. Den andra och mest spännande historien beskriver honom istället som en hednisk jarl. Första gången Kättil dyker upp i de skrivna källorna är på 1540-talet då Olaus Petri nämner honom i sin Svenska krönika som en del av den Sverkerska kungaättens stamtavla. Där uppges att han är farfars far till kung Sverker den äldre och en okristen man.
Kung Sverker var farfar till Ingrid Ylva, Birger Jarls mor. Intressant i sammanhanget är att Valdemar Eriksson (sonsons sonson till Ingrid Ylva) hade en stor gård i Kättilstads by samt ett omfattande godsinnehav inom socknen år 1354. Kan det finnas ett korn av sanning?


På 1700-talet broderas historien ut. Olof Dalin berättar i Svea Rikes Historia från 1750 att:
"Blot Svens bror eller farbror Kettil Ochristen, Jarl öfver Kind i Östergötland, tycks därföre nu hafva frivilligt gådt in i sin hedniske Grafhög och den bebodt i tre åhr för sin död, på det ingen skulle betaga honom et lägerställe på hans Fäders vis: Så starkt war han den gamla wantron tilgifven."
Tio år senare skriver Carl Fredric Broocmans en beskrivning av Östergötland och där finns både historien om jätten och om den hedniske jarlen. Jag låter Broocman (i en lätt moderniserad version) berätta om jarlen:
"Uti kristendomens första början var kung Sverker den äldres stamfar, Ketil, jarl eller fylkeskung över Kinda. Han var så tillgiven den hedniska villfarelsen att han i hela tre år före sin död hade sitt tillhåll uti sin grav eller ättehög. Detta för att han inte ville bli förförd av umgänget med de kristna. Ketils ättehög anses ha varit där nu kyrkan står och platsen blev kallad Ketilstad efter honom. Det berättas att då ättehögen grävdes bort, för att ge en jämn plan åt kyrkan, blev Ketils och hans hustrus ben nedgrävda utmed kyrkomuren på norra sidan där jorden ännu är något upphöjd."
I Kättilstads kyrkas inventarieförteckning från år 1829 finns Kättils skallben omnämnda för första gången: ”Dessutom förvaras såsom forntida Minnesmärke ett petrificat, som blifvit funnit i jorden invid den gamla Kyrkan, då den samma raserades, och planeringen till den nya gjordes, hwilket förmenas wara reliquier af Hufvudskålen efter den ryktbara Kettil Ochristen.” Med andra ord skulle benen hittats när den nuvarande kyrkan uppfördes 1762.

I april 1911 noterade kantor Lindblom i Kättilstad en sten i sin trädgård. Med hjälp av sex mäns förenade krafter lyftes stenblocket och därunder fanns människoskelett. Kungliga Vitterhetsakademien kontaktades och Gustaf Hallström fick i uppdrag att besöka platsen. Förutom ett skelett som låg framstupa i graven fanns där inga föremål.
När gravfyndet så blev känt 1911 togs den stora gravhällen som intäkt för att man nu hittat Kättils grav. Därmed kom Kättil att få massmedias intresse och på bara ett par dagar under våren 1911 blev han rikskändis. I juni 1911 kan dock Svenska Dagbladet meddela att graven under hällen tillhörde en kvinna i 30-40 årsåldern.
Hallströms berättar i en artikel om utgrävningarna 1911 och där finns en komplettering av historien om Kättil. Han uppger att traditionen berättar att påven inte ville tillåta kyrkbygget eller alternativt inte ville tillåta invigningen av kyrkan, då det fanns en hednings grav på platsen. För att nå sitt mål lät man då flytta den dödes kvarlevor till en kulle i närheten.
Historien om Kättil återberättas då och då under hela 1900-talet i bygdebeskrivningar och tidningsartiklar. Den dyker upp i kyrkobeskrivningen från 1959. Den registreras vid fornminnesinventeringen 1980 som RAÄ 60, en Plats med tradition. Där berättas traditionen om hur namnet Kättilstad uppkommit och hur kyrkan kom till, samt att man vid grävning skall ha påträffat en huvudskål, vilken enligt sägnen skall ha tillhört Kättil Okristen. I kyrkogårdsinventeringen från 2006 berättas både jättehistorien och berättelsen om Kättil Okristen.
Hans skallben återfinns i 1982 års inventarieförteckning för Kättilstads kyrka. Denna gång dock som en kommentar till ett föremål - en skål av trä, där ”ben av hjärnskålen som enligt sägnen tillhört Kättil Okristen” förvaras. Benbitarna är delar av ett skalltak från en äldre person. Skallbenet är ovanligt tjockt och det är möjligt att det rör sig om en sjuklig förändring. Om resten av benen som en gång hittades var lika kraftiga är det inte svårt att förstå jättetraditionen.
Trots att kanske tusen år har gått sedan Kättils tid och trots att det är flera hundra år sedan han först dök upp i de skriftliga källorna, så kan vi i alla fall lugnt konstatera att han inte är bortglömd, trots att det idag finns bara två benbitar kvar. Resten av benen har med åren försvunnit. Om de har städats bort eller knyckts förtäljer inte historien. Idag ligger benbitarna i träskålen och alltsammans är försvarligt inlåst i kyrkans kassaskåp tillsammans med kyrksilver och annat smått och gott. Undrar just vad den okristne Kättil hade gillat den platsen för sin sista vila – om han någonsin har funnits och om det i så fall är hans benbitar.
Ann-Charlott Feldt, Arkeolog

Hjälp jag är med hus!

$
0
0

 Kanske går du i köptankar, blivit med hus eller vill veta mer om byggnadsvård.

 

18 goda råd från grund till nock

·        Allmän grundregel: använd samma material och metod som ditt hus är byggt med. 

·        Ju längre man väntar med underhållsåtgärder ju dyrare blir det.

·        Se till att marken lutar bort från huset så att regnvatten och snö rinner undan. Sänk annars marknivån.

·        Ventiler i grunden ska vara öppna på vintern och våren när luften är som torrast. Stäng dem sommar och höst.

·        Se till att det finns nät över ventiler och öppningar. Möss kan man stå ut med men råttor vill ingen ha!

·        Skaffa en fuktmätare så håller du koll på fuknivån i huset.

·        Vädra sommarhuset. Vårstäda- smuts och skadedjur är inte bra för huset.

·        Öppna garderober och låt luften cirkulera mellan rummen om du lämnar huset en längre tid.

·        Huset mår bäst om man kan ha värme på minst 5 plus över vintern.

·       Träpanelen åldras vackert med åren, behåll så mycket som möjligt genom att byta det som är ruttet i nederkant. Eller plocka ner panelen, sortera och återanvänd till en eller två sidor, komplettera med ny panel i samma utförande.

·       Håll undan växtlighet från huset. Klipp gräset, röj buskar och fäll träd som hänger över husen- enkla åtgärder som förlänger husens livslängd. Rabatter- ja gärna, men inte närmre än en och en halv meter från huset.

·       Gammalt handslaget tegel är en antikvitet- återanvänd, spara dem, ge bort eller sälj till någon som behöver dem. Varje takfall måste inte ha samma typ av tegel. Två ofullständiga fall med handslaget tegel kan bli ett fungerande fall.

·        Rensa hängrännor vår och höst. 

·        Kolla takpannor efter vintern, byt trasiga och sönderfrusna pannor. Se till att du har ett förråd med takpannor.

·        Kolla vinden- framförallt i samband med kraftiga regn.

·       Om du inte eldar i murstocken sätt upp ett tillfälligt eller permanent regnskydd på skorstenen i form av en plåt med en distans eller en skorstenshuv.

·        Ta bort cement på sockeln- den tar in vatten men avger inte fukt. Ersätt med ett hydrauliskt bruk.

·        Om linoljefärgen börjar krita sig tillförs linolja på bågarna så håller färgen längre.


 

Byggnadsantikvarierna Klara Johansson och Maria Klint

Ps. Ta gärna kontakt med oss vid fler funderingar!



 




 


Museets medverkande antikvarie

$
0
0

Renoveringen av museet kom upp på högre höjder idag.

Den ursprungliga betongfrisen från 1939 som går utmed takfoten har börjat spricka och släppa från underlaget. Tillsammans med Stenkonservering Väst inspekterade museets antikvarie frisen.

Klara inspekterar och mäter betongfrisen, original sedan uppförandet 1939.

 

Nytt nummer av Arkeologi i Östergötland är på gång!

$
0
0
Under vintern har arkeologerna på Östergötlands museum, Arkeologerna SHM och Stiftelsen kulturmiljövård arbetat flitigt med artikelskrivande. Under våren tog redaktionens arbete vid och nu har årets nummer av tidskriften lämnats till tryckeriet. Så snart är det dags! Det blir ett fullmatat nummer på drygt 60 sidor där 24 arkeologer berättar om stort och smått inom östgötsk arkeologi. 


I årets nummer färdas du som läsare från spåren efter den äldsta stenålderns jägare vid Tåkern, via bronsålderns hällristningar och järnålderns gravar ända in på 1800-talets stadsgårdar. Du får ta del av flytten av ett hällristningsblock, se fynd från vikingatida gravar och besöka de avrättade på galgbacken. Du får läsa om en mäktig gravgåva till ett barn och spåren efter järnålderns odlingar. Vi besöker myllrande stadsgårdar och ljusskygga verksamheter i ett hamnkvarter. Gravstenar på en ödekyrkogård berättar om människoöden och i kungens stora hall hittas guldgubbar. Författarna har också passat på att damma av några gamla fynd och titta på dem i ljuset av ny forskning. Kan DNA svara på vilka det egentligen var som låg i gravarna vid S:t Martins kyrka i Skänninge? Om allt detta och mycket mer kan du läsa i årets nummer av Arkeologi i Östergötland.


Nu väntar vi på att tryckeriet ska göra sin del av jobbet så att vi kan fortsätta att förgylla din vardag med ett nytt nummer av Arkeologi i Östergötland. 

Snart är den här! Håll utkik på vår Facebook och hemsida.

Ann-Charlott Feldt, arkeolog

Domkyrkoparken i förändring

$
0
0

I domkyrkoparken pågår just nu ett förändringsarbete för fullt.

Domkyrkan är ett riktmärke och symbol för stiftsstaden Linköping. Men här till hör ju också domkyrkoparken och de omgivande byggnaderna. Det som nu sker är att parken förändas- eller snarare förskönas. Gångstråken bevaras men förtydligas med nytt grus och gatusten runt om. De varierande belysningsstolparna byts ut till en nygammal modell och alla bänkar och soptunnor byts ut. Detta för att få en mer enhetlig, inbjudande och tillgänglig miljö, för alla. 

Domkyrkans park som ju faktiskt är en f d kyrkogård har medeltida anor och under 1700-talets mitt fungerade kyrkogården som stadens enda begravningsplats. Vid sekelskiftet 1800 påbörjades planerna för en kyrkogård utanför staden och en ny griftegård togs i bruk år 1811. Det är ju den som ligger på vardera sida om Malmslättsvägen. Under det hela 1800-talet förändrades området runt domkyrkan allt mer till en park efter tidens ideal. Den tidigast kända ritningen över domkyrkoparken är daterad 1846.

På 1920-talet upprättade stadsarkitekten Gustaf Linden ett tillbakablickande förslag för att synliggöra platsens medeltida ursprung. Han placerade därför nya entréer vid platserna för de medeltida stigluckorna och återgick till utformningen av parken i 1846 års förslag. Det är nu 1846 års förslag och Lindens förslag som tillvaratas i denna förändringsprocess. 


Jag som antikvarie följer och dokumenterar processen, ser till att de kulturhistoriska värdena inte går förlorade och att länsstyrelsens villkor i tillståndsbeslutet följs. Det är många som kan ta del av detta arbete och därför är det extra roligt att medverka i denna stora insats som pågår. 

Här nedan får ni ta del av lite bilder från arbetets gång och Lindens ritning från 1922. 


/Byggnadsantikvarie Maria Klint

Förslag till ordnande av Domkyrkoplanen, Linköping, Gustaf Linden, 1922. Ritningen med vägarnas mått är det sista förslaget, efter vilket planen är utförd. Stadsarkivet, Linköping.  

Armaturer byts ut och gångstråken förtydligas med nytt grus.

Förberedelser inför omgestaltning, nytt grus och storgatssten.

Storgatstenen utmed sidorna ger gångstråken en tydlig inramning. 

Längs med S:t Persgatan fanns tidigare
ett antal olika modeller av armaturer. 

Linköpings kommun har tagit fram en nygammal armaturtyp
som funnits i stan på slutet av 1800-talet.
Modellen ska användas i de "historiska kvarteren" i Linköping,
där domkyrkoparken även ingår. 












 



Missa inte Arkeologidagen på söndag 29/8-2021

$
0
0
Nu är det dags igen. Årets arkeologidag genomförs precis som vanligt den sista söndagen i augusti runt om i hela landet. I år blir det nu på söndag 29/8. Första gången Arkeologidagen genomfördes var 1988 och sedan dess har museer, föreningar, fornbyar och många andra organisationer genomfört otaliga aktiviteter den sista söndagen i augusti varje år. Här på muséet har vi genom åren haft föreläsningar, fornvandringar och prova på-aktiviteter. Vi har besökt utgrävningar i städer och vandrat längs nästan bortglömda stigar i skogen. Vi har visat gravfält, borgar, ruiner, skelett, föremål och mycket annat.

På årets arkeologidag passar vi på att presentera vårt nya nummer av tidskriften Arkeologi i Östergötland genom tre miniföreläsningar på Folkparksteatern i Gamla Linköping. Tidskriften ger vi ut tillsammans med Arkeologerna (SHM) och Stiftelsen Kulturmiljövård. Det är arkeologer från alla tre företagen som föreläser. Miniföreläsningarna genomförs den här gången dessutom i samarbete med Gamla Linköping.
 

Miniföreläsningarna, som startar kl 14.00 och är gratis, utgår från tre av artiklarna i tidskriften Nathalie Hinders berättar om 9000 år gamla fynd i Dags mosse. Rikard Hedvall visar hur DNA har avslöjat en familj för tusen år sedan i Skänninge. Slutligen presenterar Per Nilsson historien om en kringflyttande hällristning som ska flytta ännu en gång och nu hamnar på Östergötlands museum. Miniföreläsningarna avslutas, om vädret tillåter, med en kort promenad till Fröken Löfgrens hus som du kan läsa om i tidskriften. Vi kommer också att sälja det nya numret av Arkeologi i Östergötland som är det tionde numret.


Förutom evenemanget i Gamla Linköping så kommer runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet till Östergötlands museum. Där berättar han om färgspår och kring den problematik som målning av runor och runstenar kan leda till. Det gör han vid runstenen som står framför museet kl 18.00. Läs mer här.


Det händer även saker som inte museet är inbladat i under årets upplaga av arkeologidag. I Linköping genomför arkeologen Göran Tagesson, som arbetar med forskningsprojektet HASP – Hus och Social praktik på Uppsala universitet, två stadsvandringar i Linköping med rubriken En stad reser sig ur förfallet – om byggboomen i 1700-talets Linköping. Till stadsvandringarna är det föranmälan. Läs mer här. I Norrköping anordnar Norrköpings stadsmuseum en familjedag vid Himmelstalunds hällristningar med aktiviteter för både barn och vuxna. Läs mer här

En liten bit av Göran Tagessons artikel om husarkeologi i Gamla Linköping.

Kom och var med på Arkeologidagen!
Ann-Charlott Feldt, arkeolog.


Tidskriften Arkeologi i Östergötland är nominerad till prestigefyllt designpris

$
0
0

I år har vår tidskrift Arkeologi i Östergötland nominerats till Svenska Designpriset 2021. Som nog de flesta av bloggens läsare vet vid det här laget är tidskriften numera ett samarbete mellan Östergötlands museum, Arkeologerna (SHM) och Stiftelsen Kulturmiljövård. Det är i kategorin Redaktionellt – Magasin – print som vi nominerats. Svenska Designpriset är en årlig tävling i design och kommunikation där Sveriges bästa grafiska designers inom print, webb, mobil och visuell kommunikation utses. 

Årets Arkeologi i Östergötland.

Vi redaktörer, Karin Lindeblad på Arkeologerna och jag själv, blev givetvis jätteglada över nomineringen. Det blev också Mark Olson på Forma Viva, som är ansvarig för formgivning och grafisk produktion av tidskriften. 

Extra roligt är det för i år ger vi ut det tionde numret. Tidskriften har inte kommit ut riktigt varje år men nästan. Det allra första numret gavs ut 2010, då den dåvarande biträdande länsantikvarien Carin Claréus gick i pension och det numret tillägnades henne. Då visste vi inte om det skulle det skulle bli några fler nummer eller om det var en engångsföreteelse. Vad vi alla arkeologer som arbetade med det första numret var överens om var dock att det var något vi vill fortsätta med. 

Det allra första numret av Arkeologi i Östergötland kom 2010.


Första numret tillägnades Carin Claréus när hon gick i pension.

Vår idé har hela tiden varit att bjuda på vår fascination och kunskap på ett sätt som de flesta kan ta till sig. Artiklarna skrivs av oss arkeologer som är verksamma här i Östergötland. Vi väljer att skriva om en plats eller ett ämne som särskilt intresserar oss. Det kan handla om något alldeles nyligen framgrävt eller ”gamla” spännande fynd.

Vilka som vinner Svenska designpriset avgörs till hälften genom allmänhetens och till hälften av en jury. Senast den 12 september kan du gå in och rösta på designprisets hemsida. Vinnarna presenteras den 14 november.

Länk till röstningen finns här.

En film som visar innehållet i årets Arkeologi i Östergötland hittar du här.

Nu hoppas vi förstås att riktigt många röstar på oss!
Ann-Charlott Feldt, arkeolog

P.S.
Många av de äldre numren av tidskriften finns ännu att köpa via museets förlag. Där finns givetvis även det senaste numret. Tidskriften går även att köpa på Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, Vadstena klostermuseum, S:ta Ingrids gille i på stadshuset i Skänninge, Löfstad slott, Gamla Linköping, Norrköpings stadsmuseum och Charlottenborgs slott i Motala, samt via Historiska museets bokhandel.

Flera årgångar av tidskriften kan även läsas som pdf på vår hemsida.



Den tidigare okända järnstämpeln

$
0
0

Fönsterhantverkaren ringer mig med andan i halsen. Han ringer direkt från ställningen som står uppe i södra koret, i Linköpings domkyrka.

"Vi har hittat något som vi tror kan intressera dig". Mats Rebel förklarar att de hittat en rund stämpel, ca 3-3,5 cm i diameter på ett stormjärn i domkyrkan. Stämpeln visar ett A ihopsatt med ett F, som kröns av en krona.

Efter lite sökning i litteratur och på nätet visar det sig att stämpeln hör hemma på Jakobslunds bruk, i Ljung (strax väster om Linköping). Stämpeln finns med i förteckning över landets järnstämplar. Initialerna A och F tillhör Axel von Fersen den äldre som grundade bruket 1771.

Under 1811 byttes medeltida fönster med kalksten och blyinfattade rutor ut till fönster i gjutjärn, för att sedan bytas ut igen 1849-70. Järnet kommer alltså från någon av de nämnda restaureringarna. 

Märket har hittills varit okänt och dolt under flera lager färg. Inte på något annat fönster har järnstämplar identifierats och plötsligt hittar Rebel ett flertal märken på fönstret i södra koret. Märket finns alltså inte omnämnt i källorna, i den annars väldokumenterade domkyrkan.

Det intressanta med det hela är att märket hittills varit okänt och att nu kopplingen till Jakobslunds  bruk i Ljung, med Axel von Fersen i täten blivit stark. Förståelsen för varifrån man hämtade järn, järnhantering Axel von Fersen byggde ju Ljungs slott 1774. Det mystiska är att märkena bara verkar återfinnas i södra koret, och inte i övriga kyrkan. 


Filmklipp hittar ni här; Axel von Fersens järnstämpel

/Maria Klint, byggnadsantikvarie 

På stormjärnens ytterkanter finns flera järnstämplar.

AF visar Jakobslund/Ljungs bruk, grundat 1771.

Arbeten på Byggnadsminnet Olivehult

$
0
0
Olivehult säteri är en speciell plats intill sjön Stråken, strax norr om Borensberg. 

Den första säteribyggnaden uppfördes omkring 1650, men det är något oklart om var den låg. Med hänvisning till bottenvåningens planlösning i dagens huvudbyggnad finns teorier att bottenvåningen står kvar från den äldsta säteribyggnaden.

Stofttapeter och målade väggtapeter tyder på att huvudbyggnaden renoverades – eller nybyggdes- under första hälften av 1700-talet. Sannolikt på 1780-talet byggdes en övervåning och huvudbyggnaden fick sin nuvarande storlek. På 1880-talet genomfördes en omfattande restaurering, som verkar ha varit mest omfattande för exteriören. Den försågs med panel och omfattningar som var tidstypiska och de smårutade fönstren byttes ut mot fönsterbågar med större indelning. År 1922 genomfördes en ny restaurering då byggnaden, så långt det var möjligt, återgavs sitt 1700-tals utseende. Idag är fasaderna klädda med en rödfärgad locklistpanel och det kraftiga mansardtaket är täckt med enkupigt rött tegel. 


Olivehults säteri, uppfört 1650 och påbyggt 1780. 

I veckan har vi varit på plats för att följa upp arbetet med de elinstallationer som gjorts i byggnaden. Elen har uppdaterats och nya uttag och strömbrytare har monterats. Eftersom byggnaden är ett byggnadsminne krävs tillstånd och möjligheter för bidrag finns att söka. 

Johan Roos, konservator på Östergötlands museum har även varit med vid arbeten vid de känsligaste rummen. Det är främst matsalen, stora salen, lilla kabinettet med ålderdomliga stofttapeter och gyllenläderrummet som är extra speciella och känsliga. I utrymmena har kablage målats in i underliggande färg och skador från demontering av det äldre systemet har retuscherats. 

Installationerna följer de tidigare dragningarna och arbetet har utförts med mycket stor hänsyn till byggnaden och interiörerna samt med ett tillfredställande resultat.  

 

Nya strömbrytare av äldre modell, infällt och utanpåliggande installationer. 


Kablage och ledningar är infärgade av konservator, för att inte bli så iögonfallande.


Stora salen. Tapeterna är målade på väv och motivet föreställer Ester och Ahasverus historia. De har varit uppsatta i ett annat rum och enligt Åke Nisbeth är de övre partierna ommålade i samband med att de sattes upp i salen. De är daterade till 1700-talets första hälft och sattes troligen upp i stora salen på 1780-talet.










Räddningsgrävning i Aska

$
0
0

I förra veckan undersökte vi en mycket spännande grav, på en minst lika spännande plats, nämligen i Aska!

Aska ligger i Hagebyhöga socken, ungefär en halvmil öster om Vadstena. Under perioden 600-1050 e Kr, som även kallas för vendel- och vikingatid, var Aska ett maktcentrum.  Sedan flera år tillbaka pågår ett forskningsprojekt kring platsen och dess betydelse. Inom projektet, som drivs av arkeolog Martin Rundkvist, har bland annat en hallbyggnad lokaliserats och undersökts. Du kan läsa med om projektet i vårt senaste nummer av tidskriften Arkeologi i Östergötland eller på Martins blogg.
 
Kring Aska har det legat flera gravfält. Några gravar finns kvar med de flesta har förstörts av odling. Därför har forskarlaget även letat efter metallföremål i åkrarna. Föremål som ursprungligen legat i de nu förstörda gravarna och som riskerar att förstöras när de ”far runt” i matjorden. Det var i samband med en sån metalldetektering som vårt räddningsuppdrag startade.

Det började med att Patrik Svantesson fick en kraftig signal i sin metalldetektor. När föremålet kom fram kunde han se (och höra) att det fanns fler föremål längre ner marken. Dessutom syntes delar av ett skelett – här låg en bevarad grav! 
 
Eftersom Länsstyrelsen bedömde att graven riskerade att förstöras ytterligare av plöjning gav de oss på museet i uppdrag att undersöka och ta bort graven. Självklart ett mycket roligt och hedrande uppdrag!

Grävningen ägde rum i början av oktober och graven vi fick fram visade sig överträffa våra förväntningar. Den innehöll ett relativt välbevarat skelett. Intill individens ena höft låg två spännbucklor. Det är mycket ovanligt med skelettgravar på gravfält från vikingatiden. Under perioden var begravningsseden att man kremerade den döde.

Bild till höger: Arkeolog Roger Lundgren söker av området kring graven med metalldetektor. För att få använda metalldetektor krävs tillstånd enligt Kulturmiljölagen.

Arkeolog Emma Karlsson frilägger skelettet. Graven låg mycket grunt men ursprungligen var det antagligen en gravhög ovanpå. När skelettet dokumenterats plockas det försiktigt upp. Nu ska skelettdelarna analyseras av en osteolog (benexpert). 

Spännbucklor är ett slags broscher som ofta hittas i rikare kvinnogravar från vikingatiden.

Vikingatidens slut markeras av det stora religionsskiftet – kristnandet. De gamla gravfälten överges och nya gravplatser anläggs kring de första kyrkorna. Den nya religionens seder innebar också att man inte gravläggs med några föremål. Det är därför den här graven är extra spännande – varför har man gravlagt personen enligt kristen sed, på ett ”hedniskt” gravfält, med föremål? Graven är ett bra exempel på den mix-religion som antagligen förekom i gränsen mellan den gamla och nya religionen. Man tog lite från en religion och lite från en annan. 

Kroppen har lagts med huvudet i väster och fötterna i öster, enligt kristen begravningssed. I horisonten syns Fivelstad kyrka, som är en av tre medeltida kyrkor som finns inom ett par kilometers radie från Aska.

Det här ämnet är så omfattande så det kräver ett, eller flera, blogginlägg i framtiden. Härnäst ska Aska-skelettet analyseras och spännbucklorna konserveras och därefter kommer vi publicera en rapport.

Emma Karlsson, antikvarie


Gravstenar, gås och grindöppning på Vånga gamla kyrkogård

$
0
0


Vånga gamla kyrkogård

Vånga socken ligger i den östgötska bergslagen, i den västligaste delen av Norrköpings kommun. Här har det funnits en kyrka sedan medeltiden. Troligen byggdes en stenkyrka helgad åt Sankt Olof här på 1200-talet. Kyrkan byggdes ut under medeltidens lopp och försågs med ett större kor och en sakristia. Den fick också med valv som dekorerades med måleri. Kanske var det biskopen Henrik Tidemansson som såg till att rusta upp kyrkan. Han anses härstamma från Vånga socken och var biskop i Linköping mellan åren 1465 och 1500. 

År 1821 bildades en byggnadsfond för uppförandet av en ny, rymligare kyrka. Ritningar till den nya kyrkan upprättades på 1850-talet av arkitekten Fredrik Wilhelm Scholander. Det blev en katedralliknande kyrka i engelsk gotik, en stil som då var modern. Byggnadsarbetet pågick under åren 1864-66 och därefter lämnades den gamla kyrkan att förfalla. Sockenborna tilläts att hämta byggnadsmaterial så länge som murarna behölls. På 1920-talet sattes sakristian i stånd som gravkapell. 


Ett utrasat parti av kyrkogårdsmuren

Den nya kyrkan står med sin omgivande kyrkogård på en höjd söder om landsvägen. På landsvägens norra sida finns den gamla muromgärdade kyrkogården med den kvarvarande sakristian. Under hösten har Norrköpings pastorat låtit reparera kyrkogårdsmuren utmed landsvägen och ett parti av muren åt öster. Träd och buskar som slagit rot i muren har tagits bort, jord inne i murens övre del har grävts ur och utrasade partier har återuppbyggts. Arbetet, som utförts av Gullbergs sten- och fasadvård, har kontrollerats genom s k antikvarisk medverkan från museet. Då har vi också kunnat dokumentera några intressanta detaljer.


På stenarna ut mot landsvägen finns spår som visar att muren på den sidan var fogad med kalkbruk och putsad. Små fläckar av puts sitter fortfarande kvar här och där på murens stenar. På några av dem kan man ana en lite gulaktig, färg. Det enda på muren som har puts idag är den vitputsade stigluckan med sitt spåntak och sin järngrind.


På tal om järngrinden. Här har en kreativ smed varit i arbete. Mitt på grinden sitter en blomma med böjda kronblad. Grindens handtag har formats som en flygande gås. Själva handtaget du trycker ner när du öppnar grinden är en gåsvinge och näbben ser till att grinden hålls stängd.


Ursprungligen ska kyrkogårdsmuren ha haft tre öppningar åt söder. Idag finns endast öppningen med den fina stigluckan kvar åt det hållet. Det finns också en grindöppning i den östra muren. En av de igensatta öppningarna syns tydligt än idag öster om stigluckan. Vi kan också ana oss till placeringen av den västra öppningen.

Igensatt öppning i muren

På det sydvästra hörnet av muren upptäckte vi bitar av trasiga gravstenar. Några hade använts som byggnadsmaterial i muren men de flesta bitarna låg uppe på muren. Det visade sig vara bitar från flera gravstenar och de kan troligen dateras till 1600-talet. De flesta bitarna har text är på latin men det förekommer även en text på svenska. Endast enstaka ord har kunnat uttydas och bland dem finns inga person- eller gårdsnamn men väl ett årtal – 1627. Förutom text finns även dekor såsom rosor och en kantlist i form av en upphöjd stiliserad växtranka.

Texter och dekorer på gravstensbitarna ifyllda med skolkrita

Nu är arbetena klara i Vånga och det är bara en sista besiktning kvar. Bitarna av de gamla gravhällarna ligger åter uppe på muren i det sydvästra hörnet, spåren efter den gamla öppningen går att se i muren och gåsen väntar på att någon ska ta tag i vingen och öppna grinden. 

Ann-Charlott Feldt, arkeolog


Synliga på instagram

$
0
0

Den här veckan är Östergötlands museum med byggnadsantikvarierna i spetsen aktiva på instagram.

Nätverket Byggnadsvård Östergötland har ett instagramkonto där alla medlemmar har en vecka var att marknadsföra sig själva på. Under året har majoriteten av alla medlemmar lagt ut bilder på sin verksamhet. Den här veckan har turen kommit till oss. 

Under veckan lägger byggnadsantikvarierna ut bilder på pågående uppdrag och blickar tillbaka till fina objekt som besökts under året. 

Byggnadsvård Östergötland är en ideell förening som består av företag och organisationer med intresse och kunskap inom restaurering och traditionellt byggande. Genom hemsidan och Instagramkontot  hittar du själv olika tjänster och företag inriktade på just det du är ute efter. Östergötlands museum är medlemmar i nätverket sedan många år tillbaka. 

I och utanför Östergötlands museum händer det mycket just nu.  Bilden lades även ut som förstabild på instagram under dagen. 

//Byggnadsantikvarie Maria Klint







Domkyrkans fönster är nu klara

$
0
0

Nu är det klart! Fönsterrestaureringen på Linköpings domkyrka är efter ungefär 12 år helt färdigställt. 

De tre fönstren i det södra koret (sidokapellet) slutbesiktades förra veckan där murare och fönsterhantverkare fick visa upp sina jobb och lägga sina sista händer på masverken. Ett otroligt arbete, många timmar och en otrolig kulturgärning. En insats för kulturvården och kultarvet, minst sagt.

Alla fönster på domkyrkan har haft samma problematik; problem med kondensvatten som gör att järnet rostar och kalkstenen vittrar sönder. (lerkloven delar sig). Inne i domkyrkan har man därför satt upp nya kondensbleck som leder vattnet via vajrar ner till behållare som får tömmas. Vattnet hade annars sipprat in i murverket, men nu töms det manuellt av kyrkans personal.

Gjutjärnen från 1850-talet har skrapats, rostskyddsmålats med blymönja och Isotrol, kittet som finns på insidan av fönstren har skrotas och lags om. Vittrad sten har delvis ersatts med ny kalksten från Borghamn och delar av masverket har bytts ut. Fogarna har skrotats och ersatts med en nytt anpassat fogbruk. 

Även om alla dessa åtgärder nu gjorts, måste sten och järn alltid underhållas - men inte än på ett tag. Nu njuter vi av domkyrkans fina fönster ett tag!

Jag som antikvarie är glad att få ha arbetat så nära 1400-talets stenhantverk och för varje gång man besöker arbetsplatsen, lär man sig något nytt. Det mest spännande i detta projekt var ju faktiskt alla järnstämplar som fönsterhantverkarna hittade i södra koret; om detta har jag skrivet ett inlägg om.

Är arbetet på domkyrkan helt färdigt nu, kan man undra? Svaret är nej, under jan-mars planeras tre valv bakom högkoret att restaureras. Om det kommer jag skriva mera om framöver.

//Byggnadsantikvarie, Maria Klint


Fönster S 11 och S 12 efter avslutat arbete. 
Den nya stenen är lite vitare ön övriga, men mörknar med tiden.


Nya delar av kalksten, levererat från Borghamn. 


Mats Rebel lägger sin sista hand på fönstren 
och tar bort överflödigt kitt.

Nytt fogbruk utmed nischerna från 1400-talet.






Ta en titt på Tannefors kyrka

$
0
0

I stadsdelen Tannefors ligger en mycket arkitektoniskt intressant byggnad; Tannefors kyrka. 

Kyrkan ligger placerad på en liten bergsknalle med berg i dagen. Att bara gå upp på denna höjd är lite speciellt. I kyrkans närhet ligger även församlingshemmet och den f.d. vaktmästarbostaden- alla med en enhetlig likhet vad gäller materialvalen. Här dominerar tegel, koppardetaljer och betong. Vill man komma 1960-talet väldigt nära är det här en miljö och kyrka man absolut måste besöka.

Under 1940 expanderade Tannefors (med Saab bl.a) och i slutet av årtiondet reserverades en tomt för en stadsdelskyrka mitt i stadsdelen. En arkitekttävling utlystes 1950 och vinnare blev bröderna och arkitekterna John och Axel Kandell från Stockholm. Deras vinnande förslag kallades "Brödet" och kom att revideras något. De ritade också interiören med stolar, armaturer, bänkinredning i oljad ek, dopfunt och altare i kolmårdsmarmor. Allt det här finns kvar att se än idag!

1964 stod kyrkan färdigbyggd, uppförd med ett karakteristiskt handslaget och rödbränt tegel med en gjuten betongsockel. Teglet kommer från Insjön och är till stor del osorterat med baksidorna vända utåt. Taken är beklädda med kopparplåt och snedställda och flacka pulpettak. Dörrarna är av ek med ett gallerverk samt trycken i mässing. Många tidstypiska detaljer alltså. 

Tannefors kyrka tillhör en av tre kyrkor i Östergötland, som är uppförda efter 1939 och som genom sitt höga kulturhistoriska värde fått ett särskilt skydd enligt kulturminneslagen. 

I veckan har jag varit på plats i kyrkan då man under våren ska restaurera bänkinredningen i original. Bänkarna behöver slipas och oljas in på nytt och jag som antikvarie dokumenterar arbetet.

/Byggnadsantikvarie Maria Klint

Tannefors kyrka uppförd 1963-64. Texten på fasaden tillkom omkring 1980-90. Bilden visar också skuggan av ett kors, uppfört 1971. Den låga och mindre tillbyggnaden byggdes 2006. 

Kyrkans huvudingång. Dörrar i ett fackverk med kvadratiska fönsterrutor.
Ek kommer igen både ut- och invändigt.

Församlingshem och f.d vaktmästarbostaden, strax intill kyrkan.
Byggnaderna är också uppförda med det tidstypiska rödbrända teglet.

Detaljbild av nyrenoverade fönster till f.d. vaktmästarbostaden, numera kontor.


Interiörbild mot altaret i kolmårdsmarmor.
Golvets ljusa fogar ger kontrast till tegelgolvet. Bänkar och armaturer är original. Viss komplettering av ljud- och ljusinstallationer har skett under 2000-talet.






Nytt nummer av Arkeologi i Östergötland är på på gång

$
0
0
Nu har vi dragit igång arbetet med ett nytt nummer av tidskriften Arkeologi i ÖstergötlandDet är som vanligt vi här på Östergötlands museum som tillsammans med Arkeologerna, Statens Historiska Museer och Stiftelsen Kulturmiljövård som ger ut tidskriften. Sedan starten 2010 har vi gett ut tio nummer. I år kommer det elfte att se dagens ljus.

De tio nummer som vi gett ut sedan starten 2010.

Redan före jul skickade vi i redaktionen ut planeringen för årets tidskrift och önskemål om att få in intressanta artikelförslag. Vi har valt ut vilka vi vill ha med i årets nummer och lämnat ut instruktioner till författarna. Nu skrivs det för fullt på olika kontorsrum. De första manusen har redan droppat in även om det fortfarande är två veckor kvar till deadline. 

Snart är det dags för den mest intensiva arbetsperioden för oss i redaktionen. Alla artiklar ska läsas och skickas tillbaka till skribenterna med kommentarer, synpunkter och kanske önskemål. Det brukar vara vara mellan 20 och 30 artiklar, plus ett antal kortare notiser. I år ser det ut att bli ca 25 stycken. 

Genom åren har det skrivit många spännande artiklar. Här ses ett litet axplock.

När alla är nöjda med texter och bilder är det dags för vår formgivare Mark Olson att sätta tänderna i materialet och vips så har han förvandlat textsjoken och mapparna med digitala bilder till en tjusig tidskrift som är klar för tryckning. Om allt går som planerat så kommer lådorna med tidskriften från tryckeriet någon gång i slutet av maj eller början av juni. Håll utkik!

Författarna arbetar på de tre institutionerna som ger ut tidskriften men som vanligt har vi också med någon gästskribent. Årets nummer ser ut att bli fullt med intressanta artiklar. Tidsmässigt kommer vi att röra oss från 8000 år gamla stenålderslämningar ända fram till modern tid. Vi kan lova hällristningar, gamla böcker, ond bråd död, forntida ritualer, diverse murar, gravar, spännande analysresultat och mycket annat. 

Du kan läsa äldre nummer som PDF på museets hemsida. Det går också att beställa äldre nummer via museets förlag. Det senaste numret (förra årets) finns också till försäljning på Linköpings Slotts- och domkyrkomuseum och på Sankta Ingrids Gille i Skänninge.

Ann-Charlott Feldt, arkeolog och en av redaktörerna


Sysslomannagården är färdigrenoverad

$
0
0

Mitt i centrala Linköping ligger sysslomannagården. Gården ligger ut med Ågatan, där samtliga byggnader har kopplingar till kyrkans verksamhet. Under 2021 har husen renoverats med ny kalkputs och kalkfärg bland annat. Nu är husen äntligen färdigrenoverade! 


De två byggnaderna uppfördes 1813, respektive 1820 och ritades av länsbyggnadsmästaren Johan Holmberg. Det mindre huset (hörnhuset) innehöll från början drängbostad, visthusbod och mangelbod. Senare användes huset som kontor och hyrkuskverk. 

Eftersom byggnaderna är byggnadsminnesförklarade ställs vissa krav på de material och metoder som ska används i projektet. Det ska vara produkter anpassade och lämpade till byggnadernas ålder och karaktär. Som exempel var det självklart att använda väl beprövade och hållbara produkter så som linoljefärg, kalkbruk och kalkfärg till fasaderna. 

De två husen som berördes är reveterade- alltså trähus som putsats (reveterats). På Östergötlands museums hemsida beskrivs de olika reveteringsteknikerna som vi stötte på i projektet. Den äldsta tekniken som hittades på båda husen var en lerklining från uppförandet, 1810-20 som slagits direkt på timmerstommen.

Vissa delar av den gamla lerkliningen var mycket dålig och porös, och har nu ersatts med nytt lerbruk. Lerbruket som används är en färdigblandad produkt, som består av ishavslera, natursand och krossad och grov vass. Efter det handslogs kalkputs på fasaden, och sist en spritputs som sedan kalkfärgats.

Linköpings kommun har under året satsat på nya tidstypiska armaturer i de historiska kvarteren i Linköpings stadskärna. Förlagan är från 1860. Armaturerna passar fint till den nyrenoverade och kalkputsade fasaden.


/Medverkande antikvarie, Maria Klint 


Skuggeffekter mot den nyrenoverade fasaden. Ågatan 61.

Nyrenoverade domkyrkosysslomansbostaden (kan förkortas sysslomannagården. 


Det mindre bostadshuset, uppfört 1820. Före renovering. Putsen var mycket lös och cementlagningar behövde knackas bort från fasaden och ersättas med nytt bruk. 

Under putsen fanns en lerklining med träplugg från uppförandet 1820. 
Fotoscanning: Göran Tagesson genom forskningsprojekt, 2021.

Det mindre bostadshuset, renoverat, februari 2022. 

Blindfönstret åt söder är återskapat och bildar symmetri i fasaden. 

Nya och tidstypiska lyktstolpar längs med Ågatan. 




Besök Häggestads gravfält på lördag – museets guidningar är igång igen!

$
0
0

Nu har vi kört igång med årets kulturguidningar efter ett uppehåll under pandemin. I år har museet en serie med tio guidningar som sker inom ramen för Östergötlands natur- och kulturguidningar & friluftsevenemang och som delvis finansieras av Länsstyrelsen Östergötland. Den första guidningen, som gick till hällristningarna vid Hästholmen, klarades av redan 28 april och nu är det dags för guidning nummer två.



På lördag den 7 maj, kl 14.00, visar arkeologen Linnéa Hernqvist det stora och spännande fornlämningsområdet vid Häggestad, nordöst om Ödeshög. Här finns tre gravfält, ensamliggande stensättningar, hålvägar och en runsten. Här passerade den urgamla vägen från den Östgötska slättbygden vidare ner mot Hålaveden och Småland. Landsvägen skär rakt igenom det största av de tre gravfälten.

På de tre gravfälten finns högar, stensättningar, domarringar och resta stenar. Utmed och intill vägen finns spridda klumpstenar som kan vara delar av skadade domarringar. Vid vägkanten står en runsten. Här kan vi läsa att Brodd reste stenen efter sin far Saxe och sin bror Udd. Brodd var kristen och på stenen har han låtit rista in bönen ”Gud hjälpe dem”.

Runstenen avbildades i början av 1900-talet och publicerades som runinskrift Ög 133 i skriften Östergötlands runinskrifter av Erik Brate.

Invid gravfälten finns spåren efter forntida vägar. Det är hålvägar som framträder som flacka diken i terrängen. Hålvägar bildas genom att människor och djur färdas längs vägen och nöter ner den.

Gravfälten har varit i bruk från romersk järnålder fram till och med vikingatiden – en period på 1000 år. Runstenen är kristen och har troligen ristats på 1000-talet. Hålvägar är svåra att datera och samma sträckningar kan ha använts under mycket lång tid.

Vägbeskrivning:Från Ödeshög och väg 50 åk Mjölbyvägen mot Väderstad i ca 1,3 km. Ta till vänster mot Heda. Följ vägen i ca 1,1 km fram till en avtagsväg åt vänster där det finns en fornlämningsskylt. Från Ödeshög är det cykelavstånd.

Guidningen 7 maj 2022: På lördag samlas vi vid korsningen med fornlämningsskylten kl 14.00. För att parkera kör in på avtagsvägen åt väster ca 100 m. På höger sida efter infarten till fastigheten finns en gräsbeväxt del av åkern som går bra att parkera på.

Koordinater: 58°14’50.7″N 14°41’37.5″E


Vi ses ute i landskapet i sommar!

Ann-Charlott Feldt, arkeolog


Kommande guidningar

Håll utkik på museets Facebooksidor och hemsida för mer information.

Hon brändes på bålet på Rökstorps mo

$
0
0

År 1921 avskaffades dödsstraffet i Sverige nästan helt. Det fanns ett undantag kvar – dödsstraffet i krigstid avskaffades inte förrän 1973. Runt om i vårt land finns det många mer eller mindre bortglömda avrättningsplatser. En av dessa besöker vi med en guidad tur imorgon (lördag 11 juni 2022, kl 14.00). Då träffas vi på Rökstorps mo och guidningen är gratis.

Idag ligger platsen undanskymt i skogen invid en liten grusväg. En gång i tiden var den lilla och nu närmast övergivna grusvägen en del av landsvägen mellan Kullerstad och Finspång. Här har förbipasserande kunnat se de avrättade som lämnats hängande eller liggande på stegel och hjul som en varning – se till att sköta er annars kan ni hamna här.

Avrättningar var en offentlig tillställning ända fram till 1876 då de två sista personerna, rånmördarna Gustav Hjert och Korad Tector halshöggs i Malmköping respektive Visby. Därefter kom avrättningar att vara intermurala, d v s ske innanför fängelsemurarna utan publik. Vi vet inte vilka som var de första eller sista att avrättas vid Rökstorps mo. Men några av de som slutat sina dagar där känner vi både till namnet, brottet och straffet.

Många av de som dömdes till döden i häradstingen fick sina straff omvandlade i hovrätten till böter och prygel eller straffarbete. I lagstiftningen var frihetsberövande ovanligt. Det fanns många olika brott som kunde innebära dödsstraff. Några kan vi förstå idag som t ex mord, grövre våldsbrott och återkommande stölder. Andra har vi betydligt svårare att överhuvudtaget se som ett brott. Till dessa hör hädelse, trolldom och hor (d v s sex med någon annan än den man var gift med).

Imorgon berättar jag mer brott och straff på Rökstorps mo. Välkomna om ni vågar.

Ann-Charlott Feldt, arkeolog


Hitta till Rökstorps mo: Åk väg 215 mellan Skärblacka och Finspång. Mitt emellan de båda orterna finns, om man kommer söderifrån, en skylt som visar att man nått Finspångs kommun. Strax därefter finns en skylt mot Ruda åt ena hållet och mot Avrättningsplatsen åt det andra. Vi parkerar vid skylten och sedan är det ca 300 m att gå till avrättningsplatsen där vi möts kl 14.00.

Fynd under kyrkgolv i Ekebyborna

$
0
0

Under 2021 dränerades marken runt Ekebyborna kyrka på grund av stora fuktproblem och nu återstår invändiga insatser.

I projektet har man nu tagit bort allt organiskt material som varit angripet, så som bänkinredning och tillhörande trägolv från 1925. Det är alltid spännande att ta del av vad som finns under senare tiders ytskikt och speciellt när det rör sig om medeltid. 

När inredningen togs bort framkom nu ett kalkstensgolv under tjugotalets trägolv. Mittgången var av okänd anledning och tidpunkt belagd med en jämn betongplatta. Inte ett helt anpassat material i den 900 år gamla kyrkan som nu också har fuktproblem men kanske en desto vanligare åtgärd under slutet av förra sekelskiftet. 

Under våren bilades betongen bort och under detta framträdde nu ca 1,5 x 1 meter stora och råhuggna kalkstenshällar. Mittgången ligger av någon anledning något högre än golvet ut med sidorna och skiljer sig i både form och storlek. Inredningen och betongen är borttagen i väntan på att fuktnivåerna ska minskas och golvet ska få luftas ur ordentligt.

Ekebyborna har alltså för tillfället fått tillbaka den medeltida karaktären, genom att kalkstensgolvet nu är blottat och bänkinredningen så som vi är vana att se den är borttagen. På medeltiden fanns endast bänkar ut med långsidorna, för de som behövde sitta och de övriga fick stå. Kanske är det spår av en forna bänkkonstruktion vi nu ser i nischerna, ut med långsidorna, i Ekebyborna?

I veckan var jag som antikvarie och arkeolog Lotta Feldt på plats och tog med oss olika typer av fogbruk från stengolvet, som vi ska jämföra med den murbrukssamling som finns på museet, och då också kunna hjälpa oss reda i frågan kring när golvet egentligen är lagt. Tyvärr var det svårt att hitta det vi främst sökte efter- kalkbruk- eftersom man använt riktigt med fogbruk av cement i kyrkan som satt hårt som berget.

Arkivletande ska såklart också hjälpa oss i jakten på hur gammalt kyrkgolvet egentligen är. Är det medeltida, är det stor sannolikhet att just Heliga Birgitta vandrat på just detta golv. Ekebyborna kyrka var ju hennes sockenkyrka då hon bodde vid Ulvåsa (Birgittas udde,) ett stenkast härifrån. 


Fortsättning följer..

/Maria Klint

Ekebyborna kyrka med bänkinredning och trägolv från 1925 (Erik Fants restaurering). 
Mittengången är av cement, okänt årtal.

Norra kvarteret borttaget. Ett kalkstensgolv av kvadratiska rutor fanns här under. 

Bänkar och golv borttaget. Cementplattan i mittgången ger en tillgänglig kyrka, men kanske höjer inte det kulturhistoriska värdet.

Bilning av cement pågår. Inunder cementen framträdde nu stora kalkstenshällar. 


Mystisk och upphöjd nivåskillnad ut med långsidorna.

Kalkstenen i mittgången ligger något högre än långsidorna.
Stenen är även grovt huggen. 

Kalkstenen mäter ca 1,5 x 1 meter. 
Årtalet är fortfarande under utredning.




















Viewing all 250 articles
Browse latest View live